Vindbonus till bygden

I samband med att vi etablerar hybrid- eller vindparker vill vi stötta bygden i det aktuella området och det gör vi genom en årlig vindbonus. Detta ekonomiska tillskott kan bidra till en positiv utveckling i bygden och göra stor skillnad, och vi kommer naturligtvis att erbjuda lokalsamhället runt Silja möjlighet att ansöka om denna vindbonus.

Hur stor är vindbonusen?

Arise kommer att göra en årlig utbetalning av vindbonusen. Den baseras på 0,5 % av bruttointäkterna från vindkraftverken i hybridparken och pågår så länge vindkraftverken i hybridparken är i drift, vilket är cirka 35 år.

Vem kan ansöka om vindbonus?

  • Det kan lokalsamhället göra, dvs föreningsliv, lokalt näringsliv, infrastruktur samt natur- och kulturmiljöer inom det geografiska område som påverkas av Silja hybridpark.
  • Pengarna ska gå till projekt, investeringar och gemensamma anläggningar som är positiva för områdets utveckling. Projekten ska stärka samlingsplatserna i området och medlen ska kunna användas för reparationer eller investeringar i gemensamma byggnader, konstverk, anläggningar och infrastruktur.
  • Bidrag kan ges till insatser som utvecklar besöksnäringen som exempelvis lokala evenemang men också till företagsutveckling inom besöks- och servicenäringen.

Hur kommer vindbonusen fungera rent praktiskt?

  • Under den kommande utvecklingsfasen kommer vi att arbeta för att sätta formerna för vindbonusen och detta kommer ske tillsammans med Hudiksvalls kommun och lokalsamhället.
  • Vi vill bilda en organisation med representanter från Siljaparkens närliggande omgivning som mottagare av vindbonusen.
  • Vi avser ha en aktiv roll i organisationen för fördelandet av medel.

När kan man ansöka om vindbonus?

Man kan ansöka om vindbonus när hybridparken börjar producera el. Om allt går enligt planerna sker detta under 2028.